Αποθήκη βιβλίων και εργασιών

Ότι υπάρχει σε αυτό το ιστολόγιο σε ηλεκτρονική μορφή είναι ελεύθερο από copyright, διότι έχει διατεθεί σε δημόσια χρήση από τους συγγραφείς του. Το ίδιο ισχύει και για τα δικά μου άρθρα.

Για να διαβάσετε ένα άρθρο, βιβλίο ή εργασία πατήστε πάνω στην υπογραμμισμένη φράση.
Για να διαβάσετε τα άρθρα και τις εργασίες επειδή έχουν αποθηκευτεί στο google-drive για να γίνει αυτό πρέπει να έχετε έναν λογαριασμό στο gmail.
Επίσης, όλα τα σχολικά εγχειρίδια και βιβλία διδάσκοντος μπορεί να τα βρείτε στην διπλανή στήλη των χρήσιμων συνδέσμων πατώντας στην ένδειξη ψηφιακό σχολείο.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ 

Το έργο του μαθηματικού και παιδαγωγού Νικόλαου Σωτηράκη


Αφορά την ανακοίνωση  με τίτλο: «Οι πολλαπλές διαστάσεις του Παιδαγωγικού και Μαθηματικού έργου του Νικολάου Σωτηράκη». Δημοσιεύτηκε στα πρακτικά της διημερίδας για την Ιστορία των Μαθηματικών και της Μαθηματικής Εκπαίδευσης, Μαθηματικό Τμήμα Α.Π.Θ., Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη, Απρίλιος 2006, σελίδες 71- 94. ISBN: 960-431-997-3.

Για τον Νίκο Σωτηράκη, αφιέρωμα στο περιοδικό "Χιόνη"


Είναι ένα άρθρο για τον μαθηματικό Ν. Σωτηράκη, το οποίο δημοσιεύτηκε το 2006 στο Χιώτικο περιοδικό για την Τέχνη και τον Πολιτισμό "Χιόνη".

Ιστορία του αριθμού π


Διπλωματική εργασία της Π. Αρώνη για τη θέση και τη σημασία του αριθμού π στην Ιστορία των Μαθηματικών.

Ξυλόγλυπτα με μαθηματικό περιεχόμενο σε αρχοντικό της Οθωμανικής περιόδου

Ανακοίνωση στο  24ο Πανελλήνιο Συνέδριου της Ε.Μ.Ε., Κοζάνη 2 έως και 4 Νοεμβρίου 2007 . Πρακτικά του Συνεδρίου σελίδες 454-465. ISSN: 1105-7955. Αφορά ξυλόγλυπτα διακοσμητικά σχέδια του 18ου αιώνα που υπήρχαν στο σαλόνι του αρχοντικού των Σακελλαρίου και αφορούσαν την αναπαράσταση γεωμετρικών θεωρημάτων.

Για τα 300 χρόνια από τη γέννηση του Leonhard Euler
Άρθρο που έγραψαν οι Γιάννης Θωμαϊδης και Ανδρέας Πούλος για το περιοδικό "Το φι".



Χρήσιμο υλικό και πρωτότυπα κείμενα για την Ιστορία των Αρχαίων ελληνικών Μαθηματικών θα βρείτε στον επισυναπτόμενο σύνδεσμο της Αυγουστιανής Βιβλιοθήκης. Περιέχει το αρχαίο κείμενο από έργα των Αρχιμήδη, Άρατου, Ιάμβλιχου, Πάππου του Αλεξανδρινού, Πρόκλου, Πτολεμαίου Κλαύδιου, Θεανώς, κ.α. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους συναδέλφους επιθυμούν να πραγματοποιήσουν κοινές εργασίες με εκπαιδευτικούς φιλολόγους, ιστορικούς κ.α. με σκοπό συνθετικές διαθετικές εργασίες παραγωγής των μαθητών της τάξης τους.
Ο Ευάγγελος Σταματίου Σταμάτης (1898 - 1990) ήταν διαπρεπής ιστορικός των Μαθηματικών του περασμένου αιώνα. Ήταν αυτός που εισήγαγε στην Ελλάδα την έρευνα της ιστορίας των μαθηματικών. Συγκεκριμένα ασχολήθηκε με τα αρχαία ελληνικά Μαθηματικά, όπου και αφιέρωσε όλη του τη ζωή. Το έργο του περιλαμβάνει α) εργασίες ερευνητικού περιεχομένου (π.χ. ασύμμετροι αριθμοί στους αρχαίους Έλληνες μαθηματικούς), β) εκδόσεις έργων αρχαίων Ελλήνων μαθηματικών (Ευκλείδης, Διόφαντος, Αρχιμήδης, Απολλώνιος, Αρίσταρχος ο Σάμιος) καθώς και γ) πολλά εκλαϊκευμένα βιβλία και άρθρα προς προσέγγιση και ωφέλεια της ελληνικής κοινότητας και ιδιαίτερα νεολαίας. Παρέμεινε καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επί 35 χρόνια. Είχε την τιμή να εκλεγεί ως μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας της Ιστορίας των Επιστημών που εδρεύει στο Παρίσι (πρώτος Έλληνας με αυτή την τιμητική διάκριση).


Παραπέμπει σε ιστολόγιο που έχει συνθέσει ο Νίκος Καστάνης με τίτλο "όψεις της ελληνικής κουλτούρας από το χώρο των Μαθηματικών και της τοπικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης".
Πολύ ενδιαφέρουσες είναι οι εργασίες του Ν.Κ. με τους επόμενους τίτλους.
Οι απαρχές της μαθηματικής έρευνας στην Ελλάδα, σε δύο μέρη.
Ιστορικές ρίζες του πι,
Τρεις αξιοσημείωτοι Θεσσαλονικείς μαθηματικοί.
Ο Ν. Καστάνης δραστηριοποιείται στο χώρο της Ιστορίας και της Επιστημολογίας των Μαθηματικών από τη δεκαετία του 1980 και ήταν ο βασικός συντονιστής πολλών πρωτοβουλιών που αφορούν αυτούς τους δύο επιστημονικούς κλάδους.



Εισήγηση στο Τμήμα Μαθηματικών του Α.Π.Θ. με τίτλο: «Η ανάπτυξη της ιστορικής αντίληψης για τα Μαθηματικά, μέσω της επαφής των μαθητών με «Ιστορικά προβλήματα», Πρακτικά, επιμ. Ν. Καστάνης, Θεσσαλονίκη, (1997), σελ. 34-41.



Μία ενδιαφέρουσα διάλεξη (με μορφή βίντεο)του Σωτήρη Συριόπουλου για την ιστορία της επίλυσης των τριτοβάθμιων πολυωνυμικών εξισώσεων και τη σχέση τους με τους μιγαδικούς αριθμούς. Πρόκειται για μία προσπάθεια  να κατανοήσουμε την ανάγκη κατασκευής των κυβικών ριζών, των μιγαδικών αριθμών, τη σχέση τους με αρχαία γεωμετρικά προβλήματα και της επιστημονικές ανάγκες της Ιταλικής κοινωνίας της Αναγέννησης.


Μία ιστοσελίδα στην αγγλική γλώσσα που περιλαμβάνει πολλές από τις μαθηματικές καμπύλες που μελετήθηκαν κατά την διάρκεια της ιστορικής πορείας της μαθηματικής επιστήμης.

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ

Μία εργασία του Αλέξανδρου Συγγελάκη που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ε.Μ.Ε. στη Θεσσαλονίκη
ΑΛΓΕΒΡΑ
Σημειώσεις για τους μιγαδικούς αριθμούς του τ. Σχολικού Σύμβουλου Δημήτρη Μπουνάκη


ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ

Για τους ρομαντικούς της Γεωμετρίας

Αυτός είναι ο τίτλος του εξαιρετικού ιστολόγιου, δημιουργία του Τάκη Χρονόπουλου, ενός ακούραστου εργάτη για τη διάδοση των Μαθηματικών  και ειδικά της Ευκλείδειας Γεωμετρίας σε ένα ευρύτερο κοινό. Ο Τάκης Χρονόπουλος γνωστός και με το ψευδώνυμο Parmenides όταν έγραφε στο Φόρουμ Mathematica έχει και μία δεύτερη πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα «Για την αγάπη των μαθηματικών».πατήστε εδώ

Το ιστολόγιο με τον ευφάνταστο τίτλο «Η Κιβωτός των εργασιών της Γεωμετρίας» είναι μία πραγματική αποκάλυψη για τον ενδιαφερόμενο, επειδή καθημερινά εμπλουτίζεται με δεδομένα και πληροφορίες που αφορούν τη Γεωμετρία. Είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο πληροφόρησης για τον διδάσκοντα εκπαιδευτικό στη Μέση Εκπαίδευση, αλλά και για τον λάτρη αυτού του κλάδου των Μαθηματικών.
Φιλοδοξεί να περιέχει θέματα για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου, αυτό είναι το προφανές, το οποίο  διαθέτουν και πολλά άλλα ιστολόγια. Σημειώνουμε ότι έχει ενδιαφέρον και η συλλογή ασκήσεων Γεωμετρίας που επιλύονται με τη χρήση μιγαδικών αριθμών.


Το ιστολόγιο είναι πλούσιο σε πληροφοριακό υλικό. Περιλαμβάνει:
Έναν πολύ ικανοποιητικό κατάλογο διπλωματικών εργασιών από τα Μαθηματικά και Παιδαγωγικά Τμήματα των Α.Ε.Ι. σχετικά με τη Γεωμετρία.
Παλιά και δυσεύρετα σχολικά και εξωσχολικά βιβλία Γεωμετρίας τα οποία είναι αναγνώσιμα σε ηλεκτρονική μορφή.
Άρθρα και εισηγήσεις για τη Γεωμετρία και ξενόγλωσσα βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή σχετικά με το θέμα αυτό.
Είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια του Χρονόπουλου να καταθέσει δημόσια σε ηλεκτρονική μορφή όσες εργασίες μικρής έκτασης, φυλλάδια και μελέτες που έχουν εκτυπωθεί παλαιότερα, δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον και αφορούν τη Γεωμετρία. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο θεώρησα ότι είναι αναγκαίο να προβάλλω και να διαδώσω το ιστολόγιο του Χρονόπουλου. Ο ίδιος για το θέμα αυτό γράφει:
«Στον χώρο αυτό θα ανεβάζω σκαναρισμένες εργασίες στην Ευκλείδεια Γεωμετρία για καθαρά εκπαιδευτικούς λόγους. Ο καθένας που έχει στην κατοχής του μια εργασία έκτασης 30-50 σελίδων, ενός οποιουδήποτε συγγραφέα η οποία δεν δημοσιεύτηκε σε περιοδικό της εποχής αλλά κυκλοφόρησε αυτόνομα σαν τευχίδιο, είναι ευπρόσδεκτος να την στείλει σκαναρισμένη (με το εξώφυλλο) στο email (parmenides51 παπάκι gmail.com) για να την ανεβάσουμε στο διαδίκτυο. Σε περίπτωση που δεν έχει scanner ας επικοινωνήσει μαζί μου στο παραπάνω email, για να δούμε πως μπορώ να την σκανάρω και μετά να του την επιστρέψω. 
Αναφέρω τις μικρές εργασίες που ήδη έχω στην κατοχή μου σε αυθεντική μορφή και θα ανεβάζω μια ανά βδομάδα από Σεπτέμβρη 2014 (ανεβάζοντας μια ανά βδομάδα, αφιερώνουμε παραπάνω χρόνο για να τις εκτιμήσουμε κάθε μια ξεχωριστά) για να μην μου στείλετε τις ίδιες. Ο στόχος δεν είναι να αποτρέψουμε τους συλλέκτες από το να αγοράζουν παλιά μαθηματικά βιβλία και φυλλάδια, αλλά να δώσουμε την ευκαιρία σε αυτούς που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα είτε είναι μακριά από τις πηγές να προμηθευτούν δυσεύρετο υλικό. Σε μια κοινωνία που οι πληροφορίες πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλους, καλό είναι να γίνεται ανταλλαγή ιδεών και πληροφοριών και να μην τα κρύβουμε στα συρτάρια μας να σκονίζονται. Οι κληρονόμοι είναι αχάριστοι.»
Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει επίσης πληροφορίες για ανοικτά στο κοινό γεωμετρικά περιοδικά, για αρχαίους Μαθηματικούς και Αστρονόμους, το έργο του Ευάγγελου Σταμάτη και 60 διαδραστικές αποδείξεις του Κώστα Δόρτσιου για το Πυθαγόρειο θεώρημα.
Επίσης, μπορεί να βρει θέματα και εργασίες που αφορούν τις μη-Ευκλείδειες Γεωμετρίες, τις Κωνικές Τομές – την Ανώτερη Γεωμετρία των αρχαίων Ελλήνων – βιβλιοπροτάσεις για βιβλία που αφορούν την Γεωμετρία και την προσωπική του πρόταση τι συνιστά την ιδανική γεωμετρική βιβλιοθήκη.
Ευχόμαστε στον Τάκη Χρονόπουλο, να εμπλουτίζει καθημερινά την γεωμετρική συλλογή του και να την προσφέρει ανοιχτόκαρδα ώστε να είναι στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου.

ΑΡΘΡΑ & ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ







Μία εργασία του Γιάννη Πλατάρου




Μία παρουσίαση των βασικών γνώσεων της Αναλυτικής Γεωμετρίας από τον Χαράλαμπο Κορνάρο του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου κατάλληλη και για μαθητές της Β και Γ τάξης του Λυκείου, αλλά και ιδιαίτερα χρήσιμη για τον διδάσκοντα στις αντίστοιχες τάξης. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της παρουσίασης αυτής είναι ότι κάθε διαφάνεια της (σελίδα) είναι καλογραμμένη, πλήρης και μπορεί να προβληθεί μέσα σε σχολική τάξη χωρίς πολλές μετατροπές και παρεμβάσεις. Επίσης, συνοδεύεται με μία σειρά ασκήσεων για την εμπέδωση της αντίστοιχης θεωρίας.


Μια ενδιαφέρουσα εργασία που μας προσφέρει ο φίλος μου Γιώργος Τσαπακίδης με αφορμή το σχετικό θεώρημα. Είναι γραμμένη για σχολική χρήση, με τίτλο είναι το τρίγωνο ισοσκελές;



Αφορά μία ανταλλαγή απόψεων για μία άσκηση του σχολικού βιβλίου Γεωμετρίας μέσω του Φόρουμ www.mathematica.gr 



Το βιβλίο αυτό είναι γραμμένο από τον σημαντικό ερευνητή και συγγραφέας Γιώργο Τσίντσιφα και αποτελεί μία ανιδιοτελή προσφορά του σε όσους ενδιαφέρονται για τη Γεωμετρία. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για αντιμετώπιση θεμάτων διαγωνιστικών Μαθηματικών και για την αυτομόρφωση των δασκάλων των Μαθηματικών.



Ένα εισαγωγικό βιβλίο στη Γεωμετρία για φοιτητές από τον καθηγητή του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης Πάρη Πάμφιλου, σε ηλεκτρονική έκδοση του 2000.



Διπλωματική εργασία του Κυριάκου Λάττα το 2010 στο Μεταπτυχιακό του Μαθηματικού Τμήματος Πανεπ. Αθηνών, Ιστορική εξέλιξη της Τριγωνομετρίας – μελέτη τριγωνομετρικών συναρτήσεων



Μία εργασία του τ. Σχολικού Σύμβουλου ΠΕ03 Δημήτρη Μπουνάκη για τη σχέση των δύο αυτών βασικών θεωρημάτων της Ευκλείδειας Γεωμετρίας.
________________________________________________
Ένα βιβλίο για τα μαθηματικά του σφαιριστηρίου

Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο ΤΕΡΨΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ.
Η εργασία αυτή περιγράφει ένα βιβλίο του 19ου αιώνα που τυπώθηκε στην Οδησσό στην ελληνική γλώσσα και αφορά κυρίως στη φυσικομαθηματική ερμηνεία των διαδικασιών που συμβαίνουν στο παιχνίδι του μπιλιάρδου. Θεωρούμε ότι είναι το πρώτο βιβλίο στην ελληνική γλώσσα που αντιμετωπίζει με επιστημονική σοβαρότητα ένα παιχνίδι. Σε αυτό ο συγγραφέας του προσπαθεί να αναδείξει τις μαθηματικές ιδιότητες και σχέσεις που μπορεί ένας εγγράμματος άνθρωπος να ανακαλύψει και να διαπιστώσει σε ένα παιχνίδι, όπως είναι το μπιλιάρδο.
Με αφορμή το συγκεκριμένο βιβλίο επιχειρούμε να διατυπώσουμε κάποιες σκέψεις και παρατηρήσεις για τους λόγους που εκδόθηκε σε σχέση με το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον της εποχής του και να επισημάνουμε τα θετικά σημεία αυτής της έκδοσης σε συνδυασμό με τη σημερινή εκπαιδευτική και πολιτιστική μας πραγματικότητα.
Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της εργασίας πατήστε την επόμενη γραμμή.
Για να δείτε την παρουσίαση του κειμένου σε ακροατήριο με μορφή αρχείου διαφανειών σε PDF πατήστε την επόμενη γραμμή

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί με μορφή εισήγησης στην Μαθηματική Εβδομάδα 2014 στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 27-3-2014. Για το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου  πατήστε στην παρακάτω γραμμή


ΑΝΑΛΥΣΗ



ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ






ΘΕΩΡΙΑ ΑΡΙΘΜΩΝ 


Βιντεο-μαθήματα για τη θεωρία Αριθμών, διαλέξεις στα Αγγλικά (διάρκεια 2 ώρες)


ΔΙΑΦΟΡΑ
Περιοδικό "μαθηματική έκφραση"
Πρόκειται για περιοδικό που εξέδιδε το Παράρτημα Τρικάλων της Ε.Μ.Ε. με υπεύθυνο για την έκδοση τον Δημήτρη Ντρίζο, Σχολικό Σύμβουλο ΠΕ03 στον Νομό. Τα τεύχη του περιοδικού εκδόθηκαν από το 1997 έως και το 2000.
Για να κατεβάσετε τα 4 τεύχη πατήστε στις επόμενες γραμμές, οι οποίες παραπέμπουν άμεσα στην ιστοσελίδα του Δ. Ντρίζου.
Ιστορική αναδρομή στο ρόλο του μαθηματικού-φροντιστή
Μία πολύ ενδιαφέρουσα σειρά άρθρων που έγραψαν ο δάσκαλός μου Σπύρος Ζερβός, καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Θεόδωρος Καζαντζής σχετικά με το ρόλο των δασκάλων μαθηματικών στα Φροντιστήρια. Τα κείμενα αυτά μου τα έδωσε ο φίλος Γιώργος Μπαλόγλου, επειδή είχε το έντυπο βιβλίο από το Συνέδριο των μαθηματικών Φροντιστών.

Εφαρμόζοντας τα Μαθηματικά της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 1
Εφαρμόζοντας τον Διαφορικό Λογισμό 2, του Γιώργου Τσαπακίδη


Ένα παράδειγμα εκπαίδευσης εν ενεργεία μαθηματικών της Μέσης Εκπαίδευσης

Μία έκδοση του 2012 της UNESCO στην αγγλική για τη μαθηματική εκπαίδευση
____________________________________________
Ηλεκτρονική Εγκυκλοπαίδεια Μαθηματικών
Η Εγκυκλοπαίδεια των Μαθηματικών wiki είναι μια ανοικτή πηγή πρόσβασης, η οποία έχει σχεδιαστεί ειδικά για την μαθηματική κοινότητα. Τα πρωτότυπα άρθρα προέρχονται από την ηλεκτρονική Εγκυκλοπαίδεια των Μαθηματικών, η οποία εκδόθηκε από τον Οίκο Kluwer Academic Publishers, το 2002. Με περισσότερες από 8.000 συμμετοχές,  καλύπτοντας σχεδόν 50.000 έννοιες των Μαθηματικών, η Εγκυκλοπαίδεια των Μαθηματικών ήταν η πλέον ενημερωμένη και επίκαιρη σε μεταπτυχιακό επίπεδο και ένας έγκυρος τόπος αναφοράς στον τομέα των Μαθηματικών. Τα άρθρα είναι γραμμένα στην αγγλική γλώσσα. Ο εκδοτικός Οίκος Springer, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Μαθηματική Εταιρεία, διαθέτει το περιεχόμενο αυτής της εγκυκλοπαίδειας ελεύθερα για το κοινό. Εκφράζεται η ελπίδα ότι θα φανεί χρήσιμη στην κοινότητα των μαθηματικών. Με αυτό τον τρόπο παρέχει κίνητρα για να ενημερώσουν οι μαθηματικοί σε διάφορα θέματα που εμπίπτουν στα δικά τους ενδιαφέροντα και να προσθέσουν νέα θέματα που επιτρέπουν στην wiki για να γίνει και πάλι η πιο ολοκληρωμένη και ενημερωμένη ηλεκτρονική πηγή αναφοράς άμεσης σύνδεσης στα Μαθηματικά.
Για να δείτε τα άρθρα της Η.Ε.Μ. πατήστε στο παρακάτω σύνδεσμο




Πώς να γράφουμε άρθρα και να τα δημοσιεύουμε για την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Ελληνική Wikipedia.
 Η Ελλάδα έχει πολύ μικρή συμμετοχή στην παγκόσμια Wikipedia, παρά το γεγονός ότι η Ελληνική γλώσσα και ο Ελληνικός Πολιτισμός αναγνωρίζονται ως εξαιρετικής σημασίας για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Οι Νεοέλληνες αδιαφορούν ακόμα και να διευκολύνουν τους αναγνώστες να διαβάζουν άρθρα στα Ελληνικά, ουσιαστικά τα παιδιά τους, τους φίλους τους, τους ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα κλπ. Για αυτό δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Δεν μας "φταίει" ούτε η "κακή Ευρώπη", "οι αμερικάνοι", "οι Τούρκοι" και ένα σωρό φτηνές και πρόχειρες δικαιολογίες που έχουμε κατασκευάσει για όλα τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Οι προσπάθειες που έχουν γίνει έως τώρα για άρθρα στην Ελληνική Wikipedia είναι περιορισμένες και με μικρή εμβέλεια. Επίσης, το σημαντικό είναι ότι αυτές δεν ενθαρρύνονται, από φορείς και Ιδρύματα που έχουν σχέση με τον Ελληνικό Πολιτισμό και την Ελληνική Επιστήμη. Μία ενδιαφέρουσα πρόταση είναι η ακόλουθη.
Πρόκειται για τον πληροφορικός Οδηγός της Μίνα Θεοφιλάτου για τη συγγραφή άρθρων στην Wikipedia.

Επίσης, για να δείτε τι συμβαίνει στην Ελληνική Wikipedia πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο.
 _____________________________________________________
Παρουσίαση με μορφή διαφανειών της χρήσης των ψηφιακών εγκυκλοπαιδειών 
από την Γεωργία Κλωσταράκη.
____________________________________________________
Πώς να γράφουμε άρθρα και να βελτιώνουμε ήδη δημοσιευμένα κείμενα στην Wikipedia.
Πατήστε στην επόμενη γραμμή.
______________________________________________________